Кремъл е взел решение Газпром да не работи с България. Това

...
Кремъл е взел решение Газпром да не работи с България. Това
Коментари Харесай

Москва е взела решение да не дава газ на България

Кремъл е взел решение " Газпром " да не работи с България. Това твърди служебният енергиен министър Росен Христов в изявление пред немската журналистка Ребека Щегман, предоставено на „ Капитал “. „ Има решение в Русия " Газпром " да не работи с нас. Не знам до каква степен това е публично или не. Но ние се опитваме да изпратим известие до Русия, че сме подготвени да подновим договарянията в границите на сегашния контракт. При избрани условия и това са изискванията, предоставени от Европейската комисия, които Германия също следва “, изяснява Христов.

Той прецизира, че „ не би трябвало да компенсираме или да вършим политически ход, с който да угодим на " Газпром " и да го създадем по-щастлив и отстъпчив “. Според министъра предишното постоянно държавно управление на Кирил Петков е реагирало „ доста прочувствено “ в връзките с Русия. Христов споделя, че Газпром е „ вторият най-евтин снабдител на природен газ от тези, с които сме в връзка или преговаряме “.

Той показва и че най-евтиният газ идва от Азербайджан, само че добавя, че съветският газ е „ вид, който би трябвало да проучим “. „ Имам поради, че имаме контракт, който изтича в края на годината, имаме количества, които би трябвало да вземем - в случай че не вземем, има уговорка, която е вземи или заплати. Така че евентуално рискуваме да отидем на арбитраж. Наистина не разбирам политизирането на този въпрос, би трябвало да мислим по удобен метод “, споделя министърът.

Според него кабинетът не е направил завой към Москва и че става дума единствено за към този момент контрактуван газ. " Всичко, което ни би трябвало, е да вземем контрактувания газ. Не обсъждаме нови контракти. Не обсъждаме разширения. Не обсъждаме увеличение на размерите “, декларира Христов. По думите му, кабинетът възнамерява да разнообрази доставките с газ от Турция и Гърция, както и да обезпечи слотове, на които да се доставя полутечен газ от огромни компании като Cheniere, Sempra, European Totale Energie, Shell.

„ Тогава можем да кажем, че сме диверсифицирали и можем да стоим надалеч от Русия “, счита министърът. За отхвърли на служебното държавно управление от 6-те танкера с американски полутечен газ, контрактуван от кабинета „ Петков “, Христов твърди, че „ цялата договорка беше замислена по доста неверен метод “ - първо е трябвало да бъдат непокътнати
слотове, а по-късно да се изиска оферта. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР